Voorbeelden uit de Praktijk: Erkenning
05 oktober 2014 

Voorbeelden uit de Praktijk: Erkenning

Voorbeelden uit de PraktijkIemand vroeg mij: waar komen mensen nu zoal mee bij je.

Dat kunnen hele uiteenlopende zaken zijn.

Ik zal er steeds een bespreken.

 

Een jonge vrouw kwam in mijn praktijk en vertelde mij dat ze het gevoel had “dat er meer in haar zat”, maar dat het er in haar werk niet uitkwam zoals ze wilde. “Ik wil zakenvrouw van het jaar worden. Ik weet dat het in mij zit, maar op de een of andere manier word ik weerhouden door “iets”, maar ik weet niet “wat”.

Wat levert het je op om zakenvrouw van het jaar te worden, vroeg ik? Dat ik erkenning krijg voor mijn werk, zei ze. Dus als ik het goed begrijp is de erkenning van anderen heel belangrijk voor jou? Na even doorvragen bleek dat dit het geval was. Erkenning is een leuke bijkomstigheid, maar als het je innerlijke motivatie is zal het geen voldoening geven. Dit geldt overigens voor elke drijfveer buiten jezelf.

Deze innerlijke behoefte aan erkenning komt uit de kindertijd. Elk kind heeft behoefte aan erkenning. Het is het overlevingsmechanisme van een kind, want het zal er alles aan doen om erkenning te krijgen en om afwijzing te voorkomen. Maar als volwassene kun je alleen goed functioneren als je deze erkenning van anderen niet nodig hebt. Ga maar na, als je doen en laten vooral beïnvloed wordt door het toedoen van anderen (zowel in het geval van positieve als negatieve ervaringen), kun je niet authentiek door het leven gaan en situaties vermijden, waar je afgewezen zou kunnen worden. Je bent hierdoor steeds gericht op wat anderen van jou vinden en denken in plaats van dat je van je eigen onafhankelijke wil uitgaat.

Erkenning - je diepere zelf

Deze angst om afgewezen te worden, komt vanuit je “diepere zelf”, je onderbewuste. Daar liggen de gebeurtenissen uit het verleden opgeslagen en die er voor kunnen zorgen dat je een angst voor afwijzing hebt ontwikkeld. Mijn cliënt wilde het graag anders aanpakken en aan wilskracht ontbrak het haar dan ook niet.

Toch lukte het haar niet om haar gedrag op dat moment te veranderen. Door het bij de bron (de oorzaak), nl. de angst voor afwijzing, aan te pakken, verandert het gedrag in positieve zin mee, dat gaat zelfs vrij eenvoudig. De angst voor afwijzing is er immers niet meer. Toen ik haar vroeg of ze nog steeds zakenvrouw van het jaar wilde worden keek ze me verbaasd aan. Nee, dat was geen doel meer. Werken en haar bedrijf stap voor stap uitbouwen was haar drijfveer. Wat hebben de sessies je gebracht vroeg ik haar. “Ik ben nu 30 jaar en voel mij nu eindelijk volwassen”, zei ze.

 

Heb jij ook het gevoel dat er meer in jouw leven zit dan je eruit haalt? Lees dan eens: Gelukkiger leven

Reactie plaatsen